Piech, în vârstă de 78 de ani, demisionează imediat din toate funcțiile deținute la VW, iar fosta sa soție, Ursula, a decis la rândul ei să plece din consiliul de administrație al grupului, se arată într-un comunicat al VW.
Mandatul de președinte al lui Piech urma să se încheie în aprilie 2017.
„Membrii conducerii au constatat în unanimitate că în baza a ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni încrederea reciprocă necesară pentru o colaborare de succes nu mai există”, potrivit comunicatului.
Consiliul de conducere al board-ului VW a anunțat în 17 aprilie că Winterkorn este cel mai potrivit pentru postul de director general al grupului. Anunțul a fost determinat de un interviu acordat revistei Der Spiegel din 10 aprilie de președintele Piech, în care acesta a exprimat îndoieli legate deWinterkorn.
Cei șase membri ai consiliului, între care și Piech, au propus prelungirea contractului lui Winterkorn dincolo de anul 2016, după ce președintele nu a reușit să forțeze înlăturarea acestuia.
Piech a afirmat în interviu că s-a distanțat de Winterkorn și nu mai vrea ca acesta să fie viitorul președinte al VW. Distanțarea lui Piech de fostul său apropiat, fără nicio explicație, a provocat un șoc la nivelul grupului VW, cel mai mare angajator din Germania.
Winterkorn, sub conducerea căruia VW a obținut profituri record și concurează Toyota Motor pentru poziția de cel mai mare producător auto la nivel mondial, a participat la ședința consiliului din 16 aprilie, pentru a-și apăra funcția.
Consiliul pregătește de obicei întâlnirile board-ului VW, format din 20 de membri, respectiv acționari cu drept de vot și reprezentanți ai sindicatului, care are dreptul să angajeze și să concedieze membri ai conducerii și să ia alte decizii majore.
Board-ul urmează să se reunească într-o ședință ordinară cu o zi înainte de adunarea anuală a acționarilor din data de 5 mai. O decizie referitoare la mandatul lui Winterkorn este improbabilă înainte de începutul anului 2016. În Germania, contractele directorilor de rang înalt sunt prelungite, de regulă, în ultimul an de mandat.
Pe lângă Piech, care face parte și din una din cele două familii care controlează VW, consiliul de conducere este format din Stephan Weil, premier al landului Saxonia Inferioară, șeful consiliului muncii, Bernd Osterloh, și adjunctul acestuia, Stephan Wolf, Berthold Huber, reprezentantul sindicatului IG Metall, și Wolfgang Porsche, vărul lui Piech și reprezentant al celeilalte familii acționare a grupului.
Clanurile Porsche-Piech controlează 50,7% din drepturile de vot în cadrul grupului Volkswagen, prin intermediul companiei holding Porsche SE.
Landul Saxonia Inferioară, unde se află sediul central al VW, este al doilea mare acționar al grupului, cu o participație de 20%, urmat de emiratul Qatar, cu 17%.
Huber, care este președinte adjunct, va prelua responsabilitățile lui Piech, de președinte al consiliului de supraveghere, până la desemnarea unui succesor.